Čistý maslový tuk bez mliečnej bielkoviny a laktózy. Bohatý na vitamíny A, D, E a K2. To je GHEE maslo!
Vďaka svojej stabilite pri vysokej teplote (až do 250 °C), orieškovej chuti a vône je najlepší pomocník do kuchyne na pečenie, smaženie a dusenie aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu či alergiu na mliečnu bielkovinu. Navyše napomáha tráveniu a zmierňuje zápaly a preto som si istý, že sa oplatí pustiť sa do jeho výroby.? Tak poďme nato!
1.,
Najskôr si zobereme čo najkvalitnejšie maslo (od šťastných kravičiek pasúcich sa na lúke). Ja používam napr. Kerrygold.
Ďalej budeme potrebovať:
• 1 hrniec na varenie
• 1 hrniec na cedenie
• 1 malé sitko
• 1 veľké sitko
• Nádobu na bielkovinu
• Hndru na precedenie
• Sklenené nádoby na hotové maslo ghee
2.,
Na výrobu pouzívam 1,5kg masla.
• Začneme rozpúštať na miernom plameni a občas miešame.
• Doba výroby trvá cca 30 minút.
3.,
Bielkovinu odstraňujeme dovtedy, kým nebude maslo úplne priezračne.
• Keď sa maslo roztopí a začne variť, plameň trochu stiahneme.
• Začne sa tvoriť biela pena (to je oddelená bielkovina), ktorú pocelý čas budeme zbierať malým sitkom do nádoby, ktorú sme si nachystali.
• Týmto sitkom tiež miešame maslo až na samotnom dne hrnca.
4.,
A miešame, zbierame, miešame, zbierame stále dookola.
• Sitko si občas opláchneme a stále zbierame a miešame.
5.,
Na konci necháme trochu bielkoviny pripiecť na dne hrnca pre orieškovú chuť a vôňu.
• Keď už máme takmer všetku bielkovinu vyzbieranú, miešame len na vrchu bez dotyku dna.
• Necháme zbytky bielkoviny trochu pripáliť (ale nie úplne spáliť!) na dne hrnca.
• Z vrchu stále zbierame.
6.,
Keď už máme penu vyzbieranú, oheň vypneme.
• Po vypnutí ohňa si nachystáme druhý hrniec s velkým sitkom a handrou.
• Sitko vložíme do hrnca a handru do sitka.
7.,
Maslo precedíme cez handru a sitko do druhého hrnca.
• Maslo po odstránení bielkoviny opatrne prelejeme cez handru a sitko do druhého hrnca.
8.,
A máme čisté GHEE maslo nachystané na preliatie do sklenených nádob.
9.,
Ja používam poháre od orechových masiel, pretože majú široké hrdlo a dobre sa znich GHEEčko vyberá.
• Naliate gheečko v pohároch necháme vychladnúť.
• Maslo je možné uskladniť mimo leta aj pri izbovej teplote a preto je vhodné na cestovanie.
• Dávajte si pozor aby sa vám do nádob nedostala voda (maslo by mohlo splesnivieť).
• V chladničke maslo vydrží niekoľko mesiacov.
________________________________________________________
Vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečnu bielkovinu
Vysoký bod prepálenia (až 250 °C)
Bohatý na vitamíny D, E, A K2
Čím kvalitnejšie maslo, tým váčší podiel CLA
Napomáha tráviacemu traktu a imunite
Zmierňuje zápaly